Farven grøns giftige historie

Grøn er en kombination af blå og gul og denne farve, der for det meste forbindes med naturen og bæredygtig udvikling, har ironisk nok en problemfyldt historie. I denne artikel får du nogle af grundene til farvens giftige historie.

Grøn er en kombination af blå og gul og denne farve, der for det meste forbindes med naturen og bæredygtig udvikling, har ironisk nok en problemfyldt historie. I denne artikel får du nogle af grundene til farvens giftige historie.
Farven grøns giftige historie

Farven grøns giftige historie

Farven grøn er en af de vigtigste farver, da den altid forbindes med miljøet. Ordet "grøn" har den samme germanske rod som "græs" og "gro", og grøn er farven på levende planter og blade, hvilket skyldes det pigment, de har: klorofyl. I henhold til grundlæggende biologi er klorofyl en nødvendig komponent i planter, som gør, at de kan producere deres egen næring og oxygen i en proces, der hedder fotosyntese. Inden for psykologien betyder grøn på den anden side fornyelse, vækst, balance, ro og harmoni, men sandheden om farven er, at den ikke er så økologisk ansvarlig og kan være skadelig for miljøet.

At fremstille farven grøn

Man er klar over, at farven grøn ikke er miljøvenlig grundet den måde, den er fremstillet på. Man har i undersøgelser påvist, at det er umuligt at farve plastik med farven grøn eller endda printe med grønt blæk, uden at det forurener materialerne. Det betyder, at plastik og papir, som er farvet grønt ikke kan genbruges, da det kommer til at forurene det, de kommer i kontakt med. Dette skyldes, at man i fremstillingsprocessen tilføjer visse giftige kemikalier for at stabilisere farven, nemlig klorin, kobolt, titanium, nikkeloxid og zinkoxid. Disse kemikalier kan forårsage kræft samt misdannelser i et foster.

Den historiske rolle, som farven grøn har spillet

I Vesten har kunstnere historisk set kæmpet med at finde frem til den rigtige nuance af grøn. Når de troede, de havde fundet frem til den rigtige, viste det sig, at farven med tiden blegnede og fik en dårlig farve. Derudover mener man, at grønne farver kan være ætsende og have en tendens til at ætse lærred, træ og papir. Tapeter og malerier, der blev malet grønne i det 18. og 19. århundrede, blev malet med det giftige arsenik. Historikere mener desuden, at den giftige Scheele-grøn, der blev opfundet i Sverige i 1700-tallet, dræbte Napoleon Bonaparte i 1821, hvilket skyldtes dampene, som kom fra arsenik i hans tapet i hans celle i Sankt Helana.

I 70'erne var der en gruppe med miljøforkæmpere, der igen begyndte at bruge farven grøn i deres logo. Dette gjorde de, da grøn kan forbindes til naturen.

Miljøforkæmperes kærlighedsaffære med grøn

Man mener, at indførslen af farver i miljøaktiviteter fandt sted i 70'erne, hvor en gruppe canadiske miljøforekæmpere brugte et skib til at udføre en kampagne mod atomtestning i Alaska og kalde den Greenpeace. Det var på dette tidspunkt, at grøn blev forbundet med alt, der har med miljøet at gøre. F.eks. forbindes produkter med grøn emballage med, at produktet er miljørigtigt. Dette er en idé som flere firmaer benytter sig af, når de skal markedsføre og brande deres produkter.