Hvilken tapetkvalitet er bedst for dig? Anna María leder dig på rette vej

Hvad sker der, hvis jeg spilder eller stænker mad på tapetet? Kan tapetet tåle ridser eller et barn, der bruger væggen som et bilbane? Kan man bruge overskydende tapet som hobbymateriale? Hvad er forskellen på de to kvaliteter standard og premium? Det og flere spørgsmål stillede jeg mig selv inden denne ultimative tapettest, som jeg har udsat Photowalls tapeter for. Begge tapeter er slidstærke, kan tørres af og er miljøvenlige. Men hvad sker der, når de bliver udsat for mine hårde tests? Tag med i testlaboratoriet, og få svar på alle spørgsmål samt nogle tips og tricks, der kan være gode at have i baghovedet, når du vælger tapet.

Hvad kan et tapet tåle?

Et tapet kan gøre den helt store forskel i et rum. Det kan gøre det hjemligt, skabe en hyggelig følelse eller være stilfuldt og pænt. Udover det æstetiske skal det selvfølgelig også klare og modstå forskellige belastninger som fugt, sollys, pletter og slid. Jeg har udsat tapeterne for forskellige tests, så du kan få lidt hjælp og vejledning, når du vælger tapetet til netop dit rum og projekt.

Ridsetest

Hvad skal testes?
I ridsetesten vil vi se, hvad der sker, hvis man tager genstande og ridser på tapeterne. Kommer der mærker? Farver tapetet af?Hvordan er testen blevet udført?
Jeg har givet den gas og ridset hårdt og kraftigt på tapetet (Botany Banana och Brume - Cobolt) i både standard- og premium-udgaven med en ske og en træklods.

Til venstre er Botany Banana tapet i premium, ingen synlige ridser. Til højre Botany Banana i Standard, her bliver der ridser.

Et mere detaljeret billede af, hvordan ridsen ser ud. Her på tapetet Brume - Cobolt (standard).

Resulat:
Premiumtapetet tåler ridser og kan blive ridset, uden at farven forsvinder, eller der kommer mærker. Standardtapetet får ridser, og da jeg ridsede med træklodsen, så fulgte farven med og farvede af på tapetet. Fra skeen kom der ufarvede streger.

Konklusion:
Hvis du vil tapetsere i et rum, hvor slid og ridser kan forekomme, som for eksempel børneværelser, entréer, køkkener, offentlige miljøer og restauranter, skal du vælge tapet i premiumkvalitet.

Hvor meget stænk og spild kan et tapet tåle?

Photowalls tapeter, både standard og premium, er lavet af ikke-vævet materiale. En simpel forklaring og forskel fra det klassiske tapet er, at det er lavet af papir, og det moderne tapet, som Photowall bruger, er lavet af ikke-vævet materiale, som er et tekstilmateriale. Ikke-vævet er en hel del tykkere og stivere end et almindeligt papirtapet, hvilket betyder, at det ikke svulmer op eller krymper, som papirtapet kan gøre. Det betyder, at det er lettere at tapetsere og få mønsteret til at passe med et ikke-vævet tapet, og at du kan påføre lim direkte på væggen, når du skal tapetsere. I denne test skal vi teste, hvordan Photowalls ikke-vævede tapet reagerer på almindelige madstænk.

Spildetest

Hvad skal testes?
Hvad sker der, hvis der kommer stænk på væggene fra f.eks. mad? Hvordan er testen blevet udført?
I spildetesten spildte jeg babymad og blåbærsuppe på tapetet, lod det være i et par minutter og tørrede det af med køkkenrulle og derefter en fugtig klud med vand.

Tapetet Fractal Chalcedony og Geode (standard) med pletter fra babymad og blåbærsuppe. Tørret af med køkkenrulle og en fugtig klud.

Tapetet Fractal Chalcedony og Geode (premium) med pletter fra babymad og blåbærsuppe. Tørret af med køkkenrulle og en fugtig klud.

Spild- og detaljebillede af standard- (det venstre) og premiumtapet (det højre). Tapet: Butterfly Poetry - Mustard and Silver

Resulat:
Blåbærsuppen efterlod tydelige pletter på standardtapetet, og babymaden efterlod en svagt gullig farve, selvom den var nemmere at tørre af.Premiumtapetet forblev rent, og både blåbærsuppen og babymaden kunne meget nemt tørres af, uden at det efterlod nogen som helst spor.

Konklusion:
Skal du have tapet i et rum, hvor der kan opstå madstænk og spild, f.eks. I køkkener, entréer, børneværelser, offentlige miljøer, restauranter osv., skal du vælge premium.

Hvor meget reflekteres i tapetet ved forskelligt lys?

Når det er tid til tapetsere et rum, er det vigtigt at tænke over, hvordan du vil have, at tapetet bliver opfattet i rummet. En stor del af, hvordan man oplever et tapet, er, hvordan lyset reflekteres. Nogle gange vil man have et blankere look, og nogle gange vil man have en mere mat farveoplevelse. Hvis du for eksempel har meget lys med mange eller store vinduer, kan det være en idé at vælge et mere mat tapet, der danner et roligere og blødere indtryk, snarere end et tapet hvor der reflekteres meget lys. Et blankt tapet kan fremhæve farver og effekter, så hvis du har valgt et tapet med et glansfuldt og blankt look, kan det være smart at forstærke den følelse.

Refleksion og blændingstest

Hvad skal testes?
Hvor meget reflekteres i tapetet ved forskelligt lys? Hvad er forskellen på de forskellige kvaliteter?Hvordan er testen blevet udført?
Jeg har testet tapeterne i dagslys og med direkte og indirekte lampebelysning.

Kerstin Dark i standard (til venstre) og i premium (til højre) forfra i dagslys.

Kerstin Dark i standard (til venstre) og i premium (til højre) i vinkel i dagslys. En klar forskel på refleksioner og blænding.

Kerstin Dark i standard (til venstre) og i premium (til højre) direkte lys fra en lampe.

Resulat:
I standardtapet opstår der refleksioner og blænding, mens premium, der har en mere mat overflade, ikke reflekterer og ikke får skinnende lyspartier.Konklusion:
Hvis du vil have en mat overflade, hvor der ikke er blænding og refleksioner i tapetet, skal du vælge premiumtapetkvalitet. Premiumkvaliteten er bedre egnet til fotografering, fordi det ikke blænder i tapeten. Tapeterne er også perfekte til at bruge som baggrund, hvis du vil lave flat-lays eller have en lækker back-drop. Så er premiumkvalitet at foretrække. Hvis du blogger eller fotograferer meget i dit hjem, så ville jeg vælge Premium. Så får du en jævn og flot mat overflade på tapetet, hvilket gør motivet synligt fra alle vinkler.

Tapet med standardkvalitet giver en noget mere glansfuld overflade, og det kan være godt at vælge, hvis du vil fremhæve og forstærke effekten af for eksempel guld, sølv eller kobber. Som i nogle af disse tapeter: World Map Golden, Madame De Pompadour, Vintage Bronze Background, Marble with golden veins.

Sværten i standardkvaliteten er noget mere sort, da der er lidt mere blænding.

Kan tapet tåle rengøringsmidler?

Rengøringstest Hvad skal testes?
Jeg har testet, hvordan tapeterne tåler rengøringsmidler.

Hvordan er testen blevet udført?
I testen har jeg brugt sæbe og universalrengøringsmiddel, som jeg har sprøjtet direkte på tapetet og tørret af med en klud.

Tapetet Brume - Cobolt rengjort og aftørret med både sæbe og universalrengøringsmiddel (standard til venstre og premium til højre), ingen mærkbar forskel efter testen.

Resulat:
Det fungerer upåklageligt at rengøre begge tapeter med begge rengøringsmidlerne. Det mærkes, at standardtapet bliver lidt vådere i papiret, men det tørrede hurtigt. Så ingen synlig forandring overhovedet efter rengøringen. Konklusion: Begge tapeter kan modstå rengøringsmidler, og der var ingen synlig forandring

Bonus - kreative måder at bruge tapetrester på

Når du har tapetseret færdigt, er der måske nogle tapetstykker i overskud, og så er der selvfølgelig mange sjove ting, man kan gøre med dem! Her går intet til spilde! Tænk bæredygtighed, genbrug og DIY! Du kan nemt lave fine vimpler og guirlander ved at klippe forskellige geometriske former og enten lime, hæfte eller sy dem på en tråd eller snor. Du kan lave stilfulde borddekorationer, der passer til rummet. Tænk servietringe, dækkeservietter, coasters eller navneskilte. Hvis du vil have stilfulde opbevaringskasser, er det perfekt at beklæde en gammel skotøjsæske med tapet. Skal du give en gave væk? Pak gaven ind i dine tapetrester. Eller du kan lave flotte indretningsdetaljer ved at folde tapetet i forskellige former. Derfor har jeg lavet en test for at se, hvordan det er at arbejde med tapeter som et hobbymateriale ved at folde dem.

Sådan foldes en stilfuld vifte af tapetrester

Hvordan fungerer de forskellige tapetkvaliteter som hobbymateriale? Hvordan er det for eksempel at folde tapetet?

Tapetet Bramble Hill Vintage som hobbymateriale.

Tapeterne er blevet foldet i en viftefoldning ved hjælp af et falsben. Falsbenet er et fladt værktøj med en afrundet spids, lavet af ben eller lignende hårdt materiale, der bruges til at lave lige og regelmæssige foldninger. Hvis du godt kan lide hobbyprojekter og ofte bruger papir/tapet, anbefaler jeg, at du anskaffer et falsben at folde med. Så får du pæne og lige folder på en nem måde.

Tapetet Bramble Hill Vintage (standard til venstre og premium til højre) foldet ved hjælp af falsben. Næsten ingen synlige forskelle i folderne.

Begge tapeter er lette at arbejde med, og folderne bliver fine, og farven holder i folderne. Der er en meget lille forskel i tapetet, som det blotte øje knap kan se. Men hvis man ser nøje efter, kan man se, at der er lidt blødere folder på premiumtapetet.Foldningen af tapeter fungerer lige godt, uanset hvilket materiale du vælger, tænk i stedet på, om du vil have en mat (premium) eller blank (standard) overflade, og lad det afgøre valget.

Min sammenfatning

Efter at have gennemført disse tests, er min personlige mening og konklusion følgende: Begge tapeter er gode tapeter med flotte udskrifter, og de er sjove at arbejde med. Hvis jeg skulle tapetsere et rum, ville jeg nok i de fleste tilfælde vælge Premium, da jeg foretrækker den matte overflade og muligheden for at kunne fjerne madpletter, samt at de er ridsebestandige.
Jeg oplevede, at der var lidt højere kontrast i standardtapetet, og at de sorte områder var en hel del mere sorte på dem, sammenlignet med premiumtapetet. Jeg håber, at denne test kan hjælpe dig med at vælge den rigtige tapetkvalitet til dit næste indretningsprojekt! Du ved godt, at du kan bestille tapetprøver på alle tapeter for at mærke kvaliteten og sammenligne? Det er perfekt at få sendt et fysisk eksemplar hjem som prøve at føle og mærke på. Derudover er det nemmere at se, hvordan lyset falder i netop det rum, du skal bruge tapetet i.

Til sidst kommer en tjekliste over forskellene på de forskellige tapetkvaliteter.

Standard

● Ikke-vævet materiale
● Bleges ikke af sollys
● Miljøvenligt
● Lim påføres på væggen
● PVC-fri
● Brandbeskyttelsesklassificeret

Premium

● Ikke-vævet materiale
● Ridsebestandig
● Mattere overflade (end standard)
● Refleksfri
● Tåler rengøringsmidler
● Bleges ikke af sollys
● Miljøvenligt
● Lim påføres på væggen
● PVC-fri
● Brandbeskyttelsesklassificeret