Hvordan blander du farver? De her ting skal du huske på

At blande farver er en af de mest tricky dele i indretningsdesign. Nogle gange kan det være svært at finde på den rigtige farvepalette til vores indretning. Her giver vi dig noget information om, hvordan du blander farver, så du kan få nogle gode farver at bruge i dit hjem.

At blande farver i vores hjemmeindretning

Der er mange, der synes det er spændende og interessant at blande farver. Hvorfor ikke? Det er det øjeblik, hvor du kan bevæge dig over i din hjernes højre side og finde på de farver, der skal anvendes i din hjemmeindretning. Nogle finder det udfordrende, men nogle gange er det mere tilfredsstillende og spædende, hvis du har været udfordret. Så næste gang, du blander farver, er du en ekspert på området.

Farvecirklen og det at passe farver sammen

Vi har en tendens til at tænke for meget, hvilket er en af grundene til, at vi aldrig opnår noget. I nogle tilfælde gør vi det for kompliceret for os selv ved at spørge en professionel om hjælp. Vi betaler vedkommende penge, som vi kunne have brugt på andre ting. At blande farver er f.eks. noget, man kan lære, så man på denne måde kan få den indretning, man har drømt om. Når man skal blande farver, kan man gøre, hvad man har lyst til, så længe nogle grundlæggende retningslinjer følges.

1. Farvecirklen – en abstrakt organisering af farvenuancer anbragt i cirkler. Forestil dig en pizza, der er blevet skåret ud, så du kan vælge det stykke, du helst vil have. Farvecirklen repræsenterer videnskaben med farver og viser ligeledes, hvordan farver står i forhold til hinanden. Cirklen har tre primærfarver: rød, blå og gul. Tre sekundærfarver: grøn, violet og orange. Seks tertiæerfarver: rød-orange, gul-orange, gul-grøn, blå-grøn, blå-lilla og rød-lilla. Hvis du lærer, hvordan farverne påvirker hinanden, kan du skabe succesfulde farveskemaer og skabe en passende stemning i din hjemmeindretning. På den anden side udgøres supplerende farveskemaer af farver, der står over for hinanden på farvecirklen såsom lilla og gul. Farver reflekterer lyset på forskellig vis, og når man sammenligner dem, får man derfor et dramatisk look.

2. At blande farver – der er i bund og grund to typer farveblanding: additiv farveblanding, hvilket er, når du blander farver for at få et hvidt lys. Her er de mest anvendte farver primærfarverne. Den anden type er subtraktiv farveblanding, der gør brug af de fire farve printprocesser, der anvendes cyan, magenta, gul og sort.

Sådan blander du farver til en dynamisk og lys hjemmeindretning

Der er ingen grund til at tænke over det. Man siger, at den korteste vej fra A til B er en lige linje. Dette er også sandt, når bruger forskellige farver sammen. Hvis du kender til de grundlæggende elementer ved farvecirklen, kan du passe farver på den måde, du har lyst til, i din indretning.

Du kan bruge en teknik, der kaldes color mapping, hvor du trækker farven gennem rummet, idet du nærmest lægger et kort med den i rummet, hvilket gøres for at sikre, at de tre primærfarver bruges passende i rummet. Dette skaber sammenhængskraft i rummet. Du kan også tilføje detaljer ved at blande primærfarver udover sort og hvid.

Brugen af sort og hvid giver variation. Ved at bruge hvid skaber du lys, mens sort giver skygge. Derfor kan de med deres forskellige toner, bruges til at skabe en vidt forskellig stemning i indretningen. Du kan også tænke over farvernes værdi. Farver med en højere værdi er mere intense, mens farver med lavere værdi er blødere. Hvis du forstår og kender til, hvordan farverne spiller sammen, kan det bidrage til, at du kan skabe det perfekte farveskema i dit hjem, som du kan bruge i et enkelt rum eller hele huset.

Ved du stadig ikke, hvordan du skal starte? Du kan starte ved at vælge din yndlingsfarve, og bagefter skal du beslutte dig for, hvilken stemning du vil sætte i rummet. Så kan du bruge farvecirklen til at hjælpe dig til at beslutte, hvilke farver og nuancer, der skal være de detaljer, som får rummet til at se fedt ud.