Idéer fra farvecirklen – lær fra de bedste

Farvecirklen er et nyttigt værktøj i indretningsdesign. Den kan være en stor hjælp til at skabe en hjemmeindretning, der er levende og attraktiv. Her har vi skrevet information om farvecirklen og de forskellige systemer forbundet til den.

Farvecirklen er et nyttigt værktøj i indretningsdesign. Den kan være en stor hjælp til at skabe en hjemmeindretning, der er levende og attraktiv. Her har vi skrevet information om farvecirklen og de forskellige systemer forbundet til den.
Idéer fra farvecirklen – lær fra de bedste

Idéer til farvecirkler – lær fra de bedste

Farvecirklen er blevet brugt på forskellige områder i generationer. Den er blevet brugt meget i indretningsdesign, hvor den har været nyttig med hensyn til at vælge design og dekorationer. Der er forskellige farvesystemer forbunddet med den, der også har stor betydning i forbindelse med farveharmoni og -rum.

Farvesystemer og deres betydning

Farvesystemet er et system, der beskriver, hvordan man laver farver. Disse systemer bruges til på ordentlig vis at lave farver, der harmonerer med hinanden. Man ved, at farver bruges i flere discipliner samt i livet selv, og man kan sagtens sige, at livet ville være utroligt svært uden farver. De forskellige farvesystemer er udarbejdet såldes, at fagmænd på forskellige områder samt almindelige mennesker kan anvende farverne uden så stort besvær. Her er de forskellige farvecirkelsytemer, vi bruger i dag på forskellige områder, samt de grundlæggende farver, vi har:

1. Munsell-systemet blev skabt af professor Albert H. Munsell og er et farverum, der specificerer farver ud fra tre dimensioner – tone, værdi og chroma. Disse tre dimensioner repræsenteres i den tredimensionelle farvemodel, der blev brugt af USA's landbrugsministerium i deres jordundersøgelser i 1930'erne. Munsell-systemet var den første, der adskilte farver ud fra disse dimensioner. Tone er den faktiske farve såsom rød, blå, grøn m.fl.; værdi er, hvor lys eller mørk en given farve er, og chroma angiver en farves styrke. Systemet opnåede anerkendelse i den videnskabelige verden, og Munsell blev inviteret til flere videnskabelige kongresser og møder i England, Frankrig og Tyskland, hvor han talte om sit system.

2. Ostwald-systemet – dette system inden for kolorimetri blev udviklet af Wilhelm Ostwald og fokuserer mere på tone, sort og hvid. Nøgleordet i hans farvesystem er harmoni. Mange mener, at visse farvekombinationer ikke altid er lige egnede – nogle gange er de, andre ikke. Da man støder på dette problem på mange områder, udviklede Ostwald et system, der foreskriver, at harmoni skabes af det, han kalder farveorden. Han indførte konceptet "hel farve", der giver fornemmelsen af én farvetone, og som ikke er nogen kombination af hvid eller sort.

3. Et tysk institut for standardisering kaldet DIN har hævdet, at det er nødvendigt med et mere praktisk farvesystem sammenlignet med Ostwald-systemet. Dette system søger at kategorisere farver efter tone, mætning og lysstyrke, så ækvidistant som muligt. I dag bruger DIN tre variabler: DIN-farvetone, DIN-mæthed og DIN-mørkeniveau, og disse tre giver koordinaterne for det tredimensionelle system med ikke-selvlysende farver.

4. Küpper-systemet. Dette system blev udviklet af den tyske ingeniør Harald Küppers, der har udgivet et atlas i 5500 forskellige nuancer. Farverne i atlasset blev fremstillet med en teknik, hvor man blandede fire gennemsigtige farver, nemlig gul, magenta, cyan or sort med hvidt papir som baggrund. Systemet udgøres af tredimensionelt rum såsom en terning, en rombe, der udgøres af en tetraeder, en oktaeder i midten og en tetraeder for neden. I rombemodellen er hvid øverst i den øvre tetraeder, og cyan, gul og magenta er basen. Denne base er ligeledes en af overfladerne i den centrale oktaeder. Oktaederets nederste trekantoverflade har farverne grøn, rød og blå. Den nederste del af tetraederet har farven sort.

Problemer med farve

I indretningsdesign er farver et af de grundlæggende elementer, hvis man vil gøre sit hjem dynamisk og flot se på. Farver påvirker også humøret hos den person, der bor der. Der er faktisk mange grunde til at bruge farver i huset. Måden, vi bruger og anvender farverne på i huset, er også rigtig vigtig i indretningssdesign. Man siger som regel, at farverne skal bruges på en passende måde, men nogle gange bruges farver i indretningen på en måde, som ikke er pæn, da farven, eller endda nuancen, ikke passer ind. F.eks. har farven blå mange forskellige nuancer, som kan bruges på forskellige måder, der vil have vidt forskellige effekter i indretningen.

Farvecirklen og de forskellige farvesystemer kan hjælpe dig meget til at beslutte dig for en farve til hele din hjemmeindretning. Det drejer sig om balance og harmoni, når du bruger disse farver. Vi ønsker selvfølgelig ikke, at vores indretningsdesign ligner en kollage, så ved at bruge farvecirklen og andre farvesystemer kan vi tage en god beslutning og bruge de egnende farver, så indretningen ser appellerende ud for dig og familiemedlemmerne og ikke mindst de gæster, der kommer til at besøge dig.