Finsk design – afgrænset palette med et legefuldt aspekt i al indretningen

Finsk design har bidraget betydeligt til skandinavisk design, hvilket skyldes at udviklingen af design var en af de vigtigste ting i landets genopbygning efter krigen med henblik på at skabe en identitet. Den blomstren, som firmaer, der beskæftigede sig med indretningsdesign, oplevede, reddede den finske økonomi. Her kan du læse om nogle af de ting, du skal vide om finsk design, og du kan være sikker på, at du kommer til at være vild med idéerne.

Finsk design har bidraget betydeligt til skandinavisk design, hvilket skyldes at udviklingen af design var en af de vigtigste ting i landets genopbygning efter krigen med henblik på at skabe en identitet. Den blomstren, som firmaer, der beskæftigede sig med indretningsdesign, oplevede, reddede den finske økonomi. Her kan du læse om nogle af de ting, du skal vide om finsk design, og du kan være sikker på, at du kommer til at være vild med idéerne.
Finsk design – afgrænset palette med et legefuldt aspekt i al indretningen

Finsk indretningsdesign

Finsk design er mere end bare en indretningsstil. Mennesker, der elsker finsk design, betragter det som en livsstil og ikke bare noget, der gør indretningen attraktiv. Finsk design er tidsløst og over det hele, og det er næsten, som om det bliver en del af dig. Denne stil lægger vægt på detaljer, og alt er lavet med omhyggelighed, så boligejeren er tilfreds, og så indretningen er en oplevelse for vedkommende. Finner får deres inspiration fra naturen, og de kan transformere råmaterialer til noget helt specielt. De er i stand til at tage naturens verden og gøre den til en del af det at leve, hvilket ses i anvendelsen af disse produkter i dagligdagsaktiviteter. Finnernes patriotiske natur er berigende og gør dem i stand til at vise verden, hvorfor deres produkter er specielle.

Nogle af de bedste ting ved finsk indretningsdesign

1. Finland producerer nogle design, som har været en del af mid century-modernisme, og som har været genstand for beundring.

2. Mange indretningsdesignere har bidraget til den succes, som finsk design har oplevet på verdensplan.

3. Finland er en del af den skandinaviske region og har derfor idéer, som ligner dem, man har i de andre lande.

4. Finsk design benytter sig af de samme materialer som andre lande i regionen såsom vand og træ.

5. Designet er inspireret af naturen, hvilket kan ses i produkterne og indretningsidéerne.

6. Blandt populære finske produkter og designere er Eeron Saarinens Tulip-bord, Alvar Aaltos’ bøjede krydsfiner Paimio-stolen og Kaj Francks Teema-køkkenudstyr.

Finsk designs historie

I årene efter krigen, navnlig i 1917, blev Finland selvstændigt, og man begyndte at bygge store bygninger, og man begyndte at have en moderne stil for at kunne udtrykke sin identitet i form af konstruktion og design. Nabolandene såsom Rusland og Sverige har bidraget meget til indretningsdesign. Men Finland har skabt sin egen identitet ved at læne sig op ad naturen og have et naturinspireret design.

Finske arkitekter og indretningsdesignere indførte i 1930 international modernisme i Skandinavien, hvor flere bygninger begyndte at opføres i moderne stil. Brugen af nye materialer til at skabe kreative genstande har revolutioneret indretningsdesign og gjort det moderne. Alvaro Aalto, en verdenskendt arkitekt og designer, gjorde et indtryk på det internationale samfund ved at designe innovative stole og nye typer glasting. Disse design er stadig populære i dag og kan stadig købes.  

Da 2. verdenskrig sluttede, begyndte der at komme flere udstillinger med indretningsdesign og arkitektur på verdensplan, og i 50'erne fik Finland ry for at skabe innovative design. Personligheder inden for konstruktions- og designbranchen som Milan Triennales, Wikkala, Sapaneva og Franck har haft en stor indflydelse og gjort finsk design populært.

Der er stadigt flere finske idéer i indretningsdesign, og det er blevet et af de førende lande i Norden sammen med Sverige og Danmark. Disse lande har haft design på flere amerikanske museer i fra 1954 til 1957, hvor mange beundrede deres design. Der er mange personer, som udtrykte deres begejstring for den skandinaviske designstil såsom brugen af farver, materialerne og kombinationen af håndlavede og masseproducerede ting og desuden det naturinspirerede design og de naturinspirerede produkter.

Plastik, syntetiske stoffer og fiberglas fandt vej ind i finsk design i 70'erne. Finnerne kunne masseproducere flere og flere forskellige farver og former på grund af deres brug af avanceret teknologi. I 80'erne oprettede Finnish Society of Crafts and Design et forum kaldet Design Forum Finland, hvis formål var et promovere dette lands design i verden.

I 90'erne stod Finland over for udfordringer af social og økonomisk karakter. Arbejdsløsheden steg, bankverdenen var i krise, der var inflation, og man skulle forholde sig til Sovjetunionens, der havde været landet største handelsparter, kollaps. For at gøre fremskridt investerede Finlands regering i udvikling inden for uddannelse og forskning, så landet kunne blive konkurrencedygtigt. Man tænkte på langt sigt, hvilket gjorde landet til et af det mest konkurrencedygtige i verdensøkonomien.

Finland oprettede centre, hvor man inden for konstruktion og design fokuserede på at indsamle data og skabe nye standarder. Som resultat heraf var Helsinki i 2012 verdens designhovedstad, hvilket var en udnævnelse International Council of Societies of Industrial Design stod for.

Idéer til finsk indretningsdesign, som du kommer til at elske

Finsk design betragtes som naturinspireret, og en hjemmeindretning er derfor i kontakt med naturen, da man blandt andet maksimerer det naturlige lys. Vi er alle klar over, at vinter i Norden varer lang tid, og at der ikke er så meget sollys. Indretningsdesignere sikrer sig derfor, at huset tillader sollys at komme ind, når det er der. Husene er som regel designet med store vinduer og har åbne rum, så det naturlige lys let kan komme ind, og luften kan cirkulere.

Træ er et populært råmateriale, når man skal designe hjemmeindretningen. Gulvet er som regel af træplanker, og det samme gør sig gældende for de dekorative genstande. Finsk design benytter sig også af minimalisme, hvor enkelhed er et af de primære elementer i indretningsdesign. Møbler arrangeres, således at de ikke er et problem for, at man kan gå rundt i rummet. "Less is more", som man siger, hvilket gør, at finsk design ikke roder. Dekorative genstande bevares på et minimum for at undgå, at det bliver for meget, og at det roder. Der er rigelig med belysning i finske hjem, og disse er både stilfulde og funktionelle. Brugen af hvide eller lyser farver er også meget almindelige i denne hjemmeindretning.

Nyd indretningen!

Hurtig levering

Din bestilling sendes inden for 1-4 dage, og du har altid fri fragt. Tapetlim er inkluderet.

100% garanti

Vi vil kun have tilfredse kunder. Derfor har du altid 30 dages returret, og du får pengene tilbage, hvis du ikke er tilfreds.