Art nouveau – en indretningsstil fra de tidlige 1890'ere

Art nouveau er en international stil inden for arkitektur, anvendt kunst og dekorative kunstarter. Den var populær fra 1890'erne til starten på 1. verdenskrig og søgte at modernisere design og bevæge sig væk fra de eklektiske, historiske stile, der var populære i de år. Konceptet art nouveau kommer fra planters stilke og blomster, og her har vi skrevet alt det, du skal vide om det.

Art nouveau er en international stil inden for arkitektur, anvendt kunst og dekorative kunstarter. Den var populær fra 1890'erne til starten på 1. verdenskrig og søgte at modernisere design og bevæge sig væk fra de eklektiske, historiske stile, der var populære i de år. Konceptet art nouveau kommer fra planters stilke og blomster, og her har vi skrevet alt det, du skal vide om det.
Art nouveau – en indretningsstil fra de tidlige 1890'ere

Art nouveau-indretnigsdesign

I det 19. århunderede var treden inden for indretningsdesign i retning af det neoklassiske. Fremkomsten af art nouveau var svaret på en mere traditionel indretningsstil, og dens mål var at gøre op med det traditionelle og modernisere koncepter og idéer inden for dekorativ kunst. Designstilen inspireres af organiske og geometriske former og elegante design i udvikling, der ligner planters stilke og blomster. Boligejere fascineres af art nouveau, der fokuserer på linjer, kurver, farver og nuancer, og idéerne og koncepterne, man finder i denne stil, er ligeledes noget, der fanger boligejernes samt designeres interesse.

Karakteristika ved art nouveau

Her er nogle karakteristika ved art nouveau, som du kommer til at synes fantastisk om, og som giver dig lyst til at have denne designstil i dit hjem.

1. En Tiffany-lampe og et glasmaleri giver en art nouveau-stemning.

2. Designere og boligejere er frie til at vælge indretningens farve, så længe de er lyse og spændende at se på.

3. Gulvet er som regel af hårdt træ, der er farvet og lakeret, hvorefter man ofte lægger et orientalsk, farvefuldt tæppe på.

4. Designet af møblerne er flotte blomster, blade, knopper og rødder.

Det historiske perspektiv ved art nouveau

Termen "art nouveau" blev oprindeligt brugt af et kunstgalleri i Paris, “La Maison de l’Art nouveau”, hvis ejer var Siegfried Bing, der var en kunstsamler. Galleriet fremviste kunstværker i nouveau-stil. Tilføjelsen af moderne møbler, gobeliner og andre dekorative genstande under 1900 Exposition Universelle gjorde stedet populært, og navnet på stedet blev lig med denne designstil.

Denne stil blev på samme tidspunkt fremmet i Belgien af Les Vingt og La Libre Esthetique, og i Tyskland blev den gjort populær af et blad kaldet Youth, der var et ugeblad med kunst og livsstil i München. Art nouveau var kendt i forskellige kontekster i forskellige lande og har forskellige navne, f.eks. Stile Liberty i Italien, Jugendstil i Tyskland, Sezessionstil i Østrig og Tiffany-stil i USA.

Man er ikke helt sikker på art nouveaus præcise oprindelse, men historikere er enige om, at den forbindes med engelsk kunst og håndværkskunst. Denne designstil blev påvirket af keltisk kunst og japonisme og kan bruges inden for mange discipliner eller områder, der omfatter arkitektur, indretningsdesign, fin kunst, glaskunst og illustrationer.

Bevægelsen blev populær på verdensplan, men den varede ikke så lang tid, da den mistede sin popularitet, da art deco-bevægelsen opstod i 1920'erne. I 1960'erne fik art nouveau et stort comeback.

Idéer til art nouveau-design i dit hjem

Det primære element i art nouveau-designstilen er langstrakte kruver og linære former. De fleste design i denne stil blev pårvirket af naturen, f.eks. stilfulde blomster, edderkoppespind og fjer. De var alle med i tapeterne og andre møbler.

Her er nogle idéer og tips til, hvordan du får art nouveau-looket i din hjemmeindretning:

1. Vægge – væggens farver er som regel dæmpede og bløde og kan desuden blandes med grå, sennepsgule, brune, olivenfarvede og lilla farvepaletter.

2. Gulvet – et parketguld eller en træoverflade giver et klassisk udtryk, og et tonet trægulv er også en god idé.

3. Belysning – Tiffany-lampen var populær i denne periode.

4. Dekorative genstande – møblerne kan have buede former og lige linjer, der går opad nedefra. Farvet glas kan bruges til det samme design, der ligner blomsterstængler.

Hurtig levering

Din bestilling sendes inden for 1-4 dage, og du har altid fri fragt. Tapetlim er inkluderet.

100% garanti

Vi vil kun have tilfredse kunder. Derfor har du altid 30 dages returret, og du får pengene tilbage, hvis du ikke er tilfreds.