Zebraer

Af alle børnehistorier om dyreliv må "Hvordan zebraen fik sine striber", en ugandisk folkesaga, være den mest berømte. Zebraer tilhører slægten Equus sammen med heste og æsler, hvorfrLæs merea ordet "hest" stammer. Præcis som menneskers fingeraftryk er unikke, er zebraernes striber det også, men det er ukendt, om de kan genkende hinanden på baggrund af mønstrene i deres bizarre pels. De er meget sociale dyr og lever i flokke, der kaldes haremer, som det ses på gruppemaleriet. De ser ud til at være meget omsorgsfulde over for deres andre medlemmer og vil endda pleje hinanden. De sover kun, hvis deres naboer er i nærheden, så de har et advarselssystem, hvis rovdyr skulle nærme sig dem. Photowall-kunsten, der er portrætteret i en række fantastiske lærredsprints, er smukt detaljeret med ekstraordinær klarhed. Disse dyr, som nok er de mest kendte af alle, er vist i både klassiske og moderne genrer. Man kan næsten mærke de løbende zebraers bevægelser fra maleriet, og lyden af deres hove kan næsten høres. Lærredstrykket med mor og føl er typisk for familiebåndet. Moderen holder sit føl tæt på sig i de første dage efter fødslen, så ungen kan lære hendes lugt, syn og stemme og altid vil kunne finde hende.

Karakteristika

Zebraer laver en række lyde. Hvis de leder efter en mage, brøler de som et æsel, men når de forsøger at finde en anden zebra, bliver den høj og kort, næsten som et skingert hundegøen. De laver også de typiske hestelyde, snøften og hvinende. De kommunikerer deres humør ved at bruge deres hale og ører. Ligesom hos en hest vil ørerne være oprejst, når de er rolige, fremadrettet, hvis de er bange, men fladtrykt bagud, når de er vrede. De er ekstremt hurtige og kan nå en hastighed på op til 65 km i timen, og med deres ekstraordinære udholdenhed bruger de zig-zag-bevægelser til at undvige rovdyr. Deres hurtighed kommer til udtryk under den årlige vandring, hvor ca. 1,5 millioner gnuer og 200 000 zebraer krydser Serengeti-sletten i Tanzania, ligesom på lærredsbillederne i serien.

Species

Af de tre forskellige arter er slettezebraen den mest almindelige, der findes i det sydlige og østlige Afrika. Bjergzebraen har en hvid mave og stammer fra det sydvestlige Afrika. Den sjældneste art, Grévy-zebraen, er den største og lever på græsarealer i det nordlige Kenya og er klassificeret som truet.
Produktoplysninger