Photowall møder Jonna Jinton

Hun kalder sig selv enspænder, men har et smil og en boblende charme, der kan få den sidste sne i Nordsverige til at smelte. Mine spørgsmål er mange. Hvordan finder man som bare 21-årig modet til at flytte til en lille landsby i det nordlige Sverige med kun 10 indbyggere? Savner hun nogensinde byen? Hvor har hun lært at tage så magiske naturbilleder? Photowall har mødt Jonna Jinton – som lige nu er aktuel med sin første ​tapet​kollektion.

Jonna Jinton, som er fotograf, kunstner og blogger og har sat den lille landsby Grundtjärn i Sverige på landkortet, tager imod os med åbne arme foran sin lille røde hytte. Hun flyttede hertil for fem år siden, da hun forlod Göteborg og flyttede op til sin families sommerhus – helt alene. Grundtjärn har været Jonnas foretrukne sted siden barndommen. Her er både hendes mor, bedstemor og oldemor blevet født, og Jonna har altid tilbragt et par uger heroppe hver sommer.

– Allerede da jeg var 2 år, kan jeg huske følelsen af at være her. Duftene, freden og roen. Følelsen af at vaske tøj ved vandpumpen ude på engen sammen med mormor. Jeg elskede det, og jo ældre jeg blev, desto mere følte jeg, at jeg gerne ville være her, siger Jonna Jinton, mens hun serverer kaffe og hjemmebagt sandkage i sit lille, landlige køkken.

Efter et par rodløse år i Göteborg fulgte hun sin drøm. Med blot et par tusindlapper på lommen, tog hun toget til Sundsvall, hvor hun købte en gammel Volvo 240 og kørte videre ind mod de nordlige skove – uden den fjerneste idé om, hvad hun ville leve af, og uden at kende alle de udfordringer, hun ville stå overfor. Men hun havde aldrig drømt om at det hele ville gå så godt.

– Efter at have været arbejdsløs i flere år i Göteborg fik jeg job her allerede den første uge – jeg skulle male staldbygningerne på en gård i nabobyen. Og samtidig startede jeg bloggen, mest for at venner og familie kunne følge min rejse. Men allerede i løbet af den første uge bemærkede jeg, at antallet af læsere begyndte at stige, siger Jonna Jinton.

I dag lever hun af at være blogger, fotograf og kunstner. Og selv om det ikke altid er økonomisk stabilt, så går det, fordi det er en del billigere at bo på landet end i byen. Men nogle gange må hun alligevel bortprioritere rejser og fornøjelser. Hun fortæller, at det går fremad, langsomt men sikkert, og at hun altid har været indstillet på at leve lidt på en sten med livsvalg, hun har gjort, men hun fortryder ikke et sekund. Hun siger, at der egentlig aldrig har været en grund til at flytte tilbage til byen, og så selvom det har været en kamp til tider – især i begyndelsen, da hun ikke havde varmt vand, og hendes eneste varmekilde var et brændekomfur og en brændeovn. Efter en iskold nat, kom energien altid tilbage, så snart hun trådte ud af døren, ud i naturen. I Grundtjärn lever hendes kreativitet, hendes hjerte – her er hun den, hun gerne vil være.

Kreativitet har altid været til stede i Jonna liv, og hun købte sit første spejlreflekskamera, da hun gik i gymnasiet. Men inspirationen kom for alvor, da hun flyttede til det nordlige Sverige og startede bloggen.

– Der er så utrolig smukt her i Grundtjärn, og jeg følte, at ord ikke var nok til at beskrive det. Så fotografiet blev et naturligt medie til formidling af følelsen af dette fantastiske sted, siger Jonna Jinton.

Jonna er selvlært – både når det kommer til fotografering og redigering af billeder. Hun er selvfølgelig inspireret af naturen, men måske især af lyset. Tidlige morgener, aftener og sommernætter er hendes favorittidspunkter. Og når tågen danser hen over skovsøer – så kan der skabes ægte magi.

Jonna viser os rundt i sit lille hus. Hendes atelier giver mig lyst til at flytte ind med det samme. Her bruger hun meget tid på at være kreativ. Nogle gange maler hun hele natten – hvis hun da ikke lige er ude i skoven at fotografere.

Selvom Jonna er beskeden og knap nok tør kalde sig fotograf, så bliver mennesker rundt omkring i verden betaget af hendes smukke naturbilleder – nordlys over snedækkede landskab, magiske sommernætter, gnistrende vintermorgener og årstiderne i skovene. Hendes billeder rummer en ro – en form for magi, der kan få den mest inkarnerede byboere til at længes efter naturen. Og nu lanceres hendes tapetkollektion for Photowall, The Soul of Nature, der gør, at mennesker over hele verden kan få et stykke af Grundtjärns magi ind i deres hjem.

Jeg spørger hende, om hun har nogen tips til dem, der gerne vil følge i hendes fodspor og forlade byen? Hvordan finder man modet?

– Du gælder om at se muligheder i stedet for problemer. Man behøver ikke at finde alle svar på én gang. Jeg plejer at sammenligne det med en trappe – hvis man bare tager det første skridt, så ser man lidt mere. Normalt løser tingene sig på måder, du aldrig troede muligt. Men dengang havde jeg selvfølgelig kun mig selv at tænke på – det gør det jo noget lettere. Det var kun mig, der led, hvis det gik dårligt en måned, siger Jonna Jinton.

I flere år har Jonna boet alene i sin lille hytte, men for nogle måneder siden mødte hun sit livs kærlighed – Johan – som før boede på den anden side af skoven. I dag lever de sammen – med to hunde og to katte. Selv om det lyder som et eventyr, så kan livet ikke rigtig blive ret meget mere virkeligt end dette. Med naturen lige uden for døren og med en stor portion mod og stædighed kan Jonna leve lige præcis, som hun drømmer om. På lige præcis det sted, hun gerne vil være.

Text och foto: Isabelle Pedersen för Photowall